Module 1:

Waar staat jouw partij voor?

Een goed begin

De volgende gemeenteraadsverkiezingen lijken nog ver weg, maar het is goed om nu al te beginnen met het voorbereiden op de raadsverkiezingen. Denk daarbij aan het maken van een verkiezingsprogramma, het opstellen van de kandidatenlijst en het opstarten van de verkiezingscampagne. De eerste stap in de voorbereiding is fundamenteel; waar staat jouw partij eigenlijk voor?

Navigeer naar:

Tot de kern komen
SWOT analyse
Kalendervoorbereiding en 4-jaarcyclus
Trainingen en opleidingen

Missie, visie, ambitie, kernwaarden en standpunten

Het is verstandig om datgene wat jouw partij belangrijk vindt – en wat juist niet – tot de kern terug te brengen. Het stelt je namelijk in staat om goed aan anderen over te brengen waar jouw partij precies voor staat  Het formuleren van een missie, visie of ambitie helpt daarbij. Bert Groot Wesseldijk, van Gemeentebelangen Lochem, vertelt je graag hoe je dat zou kunnen doen:

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.
Ik Accepteer

Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen

Een SWOT-analyse is een goed instrument om in te zetten bij het maken van een campagnestrategie. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Een SWOT-analyse maakt dus inzichtelijk wat de (interne) sterktes en zwaktes van jouw partij zijn, maar het laat ook (externe) kansen en bedreigingen zien, waar je als partij mee te maken krijgt. In deze animatie leggen we je uit hoe je een SWOT-analyse maakt:

Download stappenplan (PDF)
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.
Ik Accepteer

Kalendervoorbereiding

Zoals gezegd komt er veel kijken bij het plannen en voorbereiden van de aanstaande verkiezingen. Het is dan ook verstandig om de uitvoering van deze taken op tijd te starten, en het helpt om deze te visualiseren. Graag laten we een voorbeeld zien van een kalender, met daarin de acties en besluitvorming van een partijbestuur tijdens het voorbereiden op de raadsverkiezingen.

Bekijk de kalender

4-jaarcyclus bestuur

Het bestuur van een politieke partij moet elke vier jaar een kandidatenlijst en een verkiezingsprogramma opstellen. Daarnaast moet zij een campagne voorbereiden en uitvoeren. We laten je graag zien wat je op welk moment onderneemt, zodat je niet alleen goed voorbereid, maar ook op tijd klaar bent voor de campagne en de verkiezingen. Ook jaarlijkse activiteiten, zoals ledenwerving en het onderhouden van contact met de fractie nemen we onder de loep.

Bekijk de 4-jaarcyclus bestuur

Trainingen en opleidingen in voorbereiding op de verkiezingen

Naast zelfstudie en het opdoen van praktijkervaring in het veld, kun je ook overwegen om een training of opleiding te volgen op het gebied van verkiezingen, politieke vaardigheden en campagnevoorbereiding. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Opleiding ‘Campagne’:

Het Steenkampinstituut van het CDA biedt een aantal campagne gerelateerde cursussen aan. Enkele voorbeelden zijn: ‘Hoe schrijf je een campagneplan’, ‘Campagnevaardigheden’ en de online basistraining ‘Social media’.

Bezoek de website

Opleiding ‘Politieke vaardigheden’:

Het Steenkampinstituut van het CDA biedt een groot aantal cursussen aan ter versterking van de politieke vaardigheden. Zo zijn er: ‘Oriëntatie raadslidmaatschap’, ‘Fractie in topvorm’, ‘In de oppositie’ en nog veel meer.

Bezoek de website

Opleiding ‘Gemeenteraadsleden’:

Het Steenkampinstituut van het CDA biedt een groot aantal cursussen aan ter vergroting van de kennis en vaardigheden van het raadslidmaatschap. Zo zijn er de cursussen ‘Debattraining’, ‘Mentoring & coaching’, ‘Speechtraining’ en nog veel meer.

Bezoek de website