Podcasts over lokale politiek en verkiezingen

Als je politiek actief en direct betrokken bent bij de gemeentelijke verkiezingen, dan komt er veel op je af in een korte tijd. In de aanloop naar, maar ook vlak na de verkiezingen, passeren talloze onderwerpen de revue. Hoe meer je weet, hoe beter je voorbereid bent. Daarom hebben we een aantal interessante podcastreeksen uit onze eigen koker voor je op een rijtje gezet. Er valt veel te zien en te luisteren, dus om overzicht te creëren hebben we het aanbod in thema’s ingedeeld.

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen? In onze podcastserie delen experts en ervaringsdeskundigen hun inzichten. Luister naar inspirerende verhalen, praktische tips en waardevolle aandachtspunten die relevant zijn in alle fasen van de verkiezingen, maar óók in de periode erna.

Werven en scouten

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.

Deze aflevering gaat over het belang van tijdige ledenwerving en scouting van kandidaten voor de gemeentepolitiek.

Marcel Boogers, hoogleraar Democratie en Transitie, legt uit dat het aantal partijleden sterk is gedaald. Vroeg beginnen met zoeken is cruciaal, want ideologische verbondenheid is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Presentatrice Anne Graumans spreekt met verschillende ervaringsdeskundigen, waaronder wethouders, raadsleden en trainers, die praktische inzichten delen over het aantrekken en voorbereiden van nieuwe politieke talenten op lokaal niveau.

Politiek en jongeren

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.

Jonge raadsleden en experts delen hun inzichten en ervaringen met het betrekken van jongeren bij politiek.

Jongeren zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de gemeentepolitiek: bij de vorige raadsverkiezingen was slechts 7% van de gekozen raadsleden jonger dan dertig jaar. In deze aflevering van Raad voor 2026 staat de vraag centraal hoe jongeren actiever betrokken kunnen worden bij het lokale bestuur. Anne Graumans (directeur van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen) spreekt met Britte van Die (raadslid voor Lokaal Belang in Zevenaar) en Lotte Prins (voorzitter van de Nationale Jeugdraad) over het belang van divers perspectief en het vroegtijdig serieus nemen van jonge generaties.

Daarnaast vertelt onderzoeker Sem Huisman, die in opdracht van Onafhankelijk Politiek Nederland onderzoek deed naar jongerenparticipatie, over zijn bevindingen en aanbevelingen. Je hoort ook het verhaal van Jelte Kolkman, die op zijn achttiende nét voor de verkiezingen van 2022 werd geïnstalleerd als raadslid voor de VVD in Rheden, destijds als jongste van het land.

Campagne en campagneplan

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.

Campagne voeren is topsport, maar geen sprint: blijf zichtbaar, wees duidelijk en begin op tijd met plannen.

Deze derde aflevering van Raad voor 2026 draait om het voeren van een permanente campagne en het opstellen van een effectief campagneplan richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Te gast is Myron von Gerhardt, campagnestrateeg bij Meute en VVD-raadslid in Amsterdam. Hij deelt zijn ervaring met het ontwikkelen van krachtige boodschappen en het kiezen van passende middelen om verschillende doelgroepen te bereiken.

Von Gerhardt benadrukt het belang van continu zichtbaar zijn als lokale partij, ook buiten verkiezingstijd. Door consistent te communiceren, op relevante momenten aanwezig te zijn en je verhaal goed te vertellen, bouw je aan herkenning en vertrouwen. In de aflevering bespreekt hij hoe partijen hun strategie kunnen afstemmen op lokale thema’s, welke rol persoonlijke verhalen spelen, en hoe je slim gebruikmaakt van sociale media en evenementen.

De aflevering geeft praktische handvatten voor zowel nieuwe als ervaren raadsleden en campagneteams. Het op tijd beginnen, keuzes durven maken en het vasthouden aan een duidelijke boodschap blijken cruciale succesfactoren. Campagne voeren is geen sprint, maar een marathon waarbij elke stap telt.

Besturen in het tijdperk van AI

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.

Wat zijn de grenzen van AI in de politieke arena? Hoe kun je AI wel of juist niet inzetten in het raadswerk?

In deze aflevering van Raad voor 2026 staat de impact van Artificial Intelligence (AI) op het lokaal bestuur centraal. AI wordt gezien als zowel een veelbelovende ontwikkeling als een bron van zorgen. De aflevering onderzoekt hoe raadsleden en andere politieke ambtsdragers AI kunnen inzetten in hun dagelijks werk en welke ethische en praktische vragen daarbij komen kijken.

Gasten Henri Luitjes (raadslid voor Eén-Ermelo en oprichter van Debatrijk) en Tim Vos-Goedhart (Open State Foundation) delen hun ervaringen en inzichten over het gebruik van AI in de lokale democratie. Ze bespreken onder meer hoe AI kan bijdragen aan betere besluitvorming, transparantie en burgerparticipatie. Tegelijkertijd wordt er stilgestaan bij de risico’s, zoals bias in algoritmes en de noodzaak van menselijke controle.

De aflevering roept op tot een actieve en kritische houding van bestuurders: omarm de technologie, maar wees je bewust van de implicaties. Het doel is om AI in te zetten als hulpmiddel, niet als vervanging van politiek oordeel. Zo blijft de democratische besluitvorming gewaarborgd, ook in een tijdperk waarin technologie een steeds grotere rol speelt.

Akkoorden – De Gelderland Academie Podcast

Na de verkiezingen vorm je een college en maak je een inhoudelijke agenda. Maar hoe doe je dat? In een serie podcasts van drie afleveringen gaan we met Lianne van Kalken in op de verschillende akkoorden. Lianne is staatsrechtgeleerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en raadslid voor GroenLinks in de gemeente Vlaardingen. Ze doet onderzoek naar het raadsakkoord, maar weet ook veel over coalitieakkoorden en burgerakkoorden.

Het coalitieakkoord

Wethouder Wijnte Hol (CDA) van de gemeente Overbetuwe deelt in deze aflevering zijn ervaringen met coalitieakkoorden. Na een onrustige periode in zijn raad liet hij onafhankelijk onderzoek uitvoeren om tot een zorgvuldig nieuw akkoord te komen.

Het raadsakkoord

Wethouder Joop Wikkerink (Progressieve Partij) van de gemeente Aalten deelt in aflevering 2 van De Gelderland Academie Podcast zijn ervaringen met het opstellen van en het werken met een raadsakkoord. Hij vertelt over het traject er naartoe en de resultaten achteraf.

Het burgerakkoord

Wethouder Klaar Koenraad (GroenLinks Roosendaal) deelt in aflevering 3 van De Gelderland Academie Podcast haar ervaringen met het burgerakkoord. Ze vertelt over hoe zij geïnspireerd raakte om zo aan de slag te gaan én over hoe dat in de praktijk uitpakte.

Regionale Samenwerking – De Gelderland Academie Podcast

In vijf afleveringen nemen we je mee door Gelderland. Elke aflevering bespreken we een mooi praktijkvoorbeeld van regionale samenwerking en krijg je tips hoe jij invloed kan uitoefenen op regionaal niveau. Klaartje Peters (expert lokaal en regionaal bestuur) voorziet alle afleveringen van deskundig commentaar en Nanda van Doremalen (initiatiefnemer Kracht van de Raden Rivierenland) heeft een terugkerende column.

Cleantech Regio

Robert Bosch, oud-raadslid in Voorst en oud-wethouder van Lochem, vertelt over samenwerken in de Cleantech Regio. Tijdens zijn raadslidmaatschap nam hij het voortouw tot een veelomvattend initiatiefvoorstel over processen binnen samenwerkingsverbanden.

Achterhoek

Saar Veneman is secretaris van de Achterhoek Board en directeur van de 8RHK ambassadeurs. In de Board werken ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden samen aan een ruimtelijk economische agenda voor de Achterhoek.

Gelderland-Midden

Gerdien Maaijen is raadslid in de gemeente Overbetuwe en fractievoorzitter namens de ChristenUnie. Zij werkte in 2021-2022 als raadsrapporteurcoördinator aan het voorstel voor het raadsrapporteurschap in Overbetuwe.

Rivierenland

Monique Muurling is griffier van de gemeente Zaltbommel en voorzitter van de griffierskringen Rivierenland en Gelderland-Zuid. Ze is actief binnen de Regio Rivierenland waar wordt gewerkt aan onderlinge samenwerking tussen gemeenteraden en met verschillende gemeenschappelijke regelingen.

Foodvalley

Laura Kaper is raadslid en fractievoorzitter voor D66 in de gemeente Wageningen en voorzitter van de regiocommissie Foodvalley. Ze werkte mee aan het verbeteren van de positie van de raden binnen de regio en het verbeteren van processen van besluitvorming in verschillende dossiers.

Complexe opgaven – De Gelderland Academie Podcast

Complexe opgaven zijn maatschappelijke opgaven waar niet één oplossing voor is en die niet door één sector of organisatie op te lossen zijn. Het zijn processen waarbij je te maken hebt met verschillende betrokken partijen, vele belangen en wisselende omstandigheden. Wat vandaag de beste oplossing lijkt, kan morgen door veranderende omstandigheden weer anders zijn. Daardoor moet je je continue aanpassen aan je omgeving en zoeken naar wat op dat moment werkt. Hoe krijg je grip op dit soort grote vraagstukken? Hoe werk je daarin samen? En welke rol vervul je daarin als raadslid of wethouder?

Ruimte voor beweging

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg, met grote gevolgen. Hoe kunnen we inwoners vaker laten bewegen door aanpassingen aan de openbare ruimte?

Energietransitie

Volgens het Gelders Energie Akkoord is het de ambitie om in 2030 samen 55% minder CO2 uit te stoten. Hoe betrek je inwoners bij de overstap naar duurzame energie?

Woningnood

De woningnood in Gelderland is hoog. Starters, alleenwonenden en ouderen kunnen bijna geen betaalbare woning vinden. Hoe maken we de woningmarkt weer toegankelijker en socialer?

Klimaat in landelijk gebied

In het Gelders klimaatplan staat dat in Gelderland in 2030 55% minder broeikasgassen uitgestoten moeten worden dan in 1990. Maar de uitvoering van het klimaatplan en de regionale energiestrategieën lopen achter op het schema. Hoe veranderen we sneller dan ons klimaat?

Omgevingsgericht werken

Het Rijk wil met elke provincie afspraken maken over de inpassing van opgaven op het gebied van energie, wonen, bereikbaarheid, economie, landbouw en natuur. Omgevingsgericht werken heeft als doel alle verschillende belangen te verbinden en over vakgebieden heen te kijken.

Goede raad bij ondermijning – De Gelderland Academie Podcast

In deze podcastreeks onderzoeken we wat er speelt in Gelderland en wat jouw rol is als raadslid in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Overal in Nederland zien we een toename: er zijn steeds meer drugslabs en dumpingen van drugsafval, met grote gevolgen voor mens en milieu. Bedreiging van en geweld tegen ambtsdragers komt vaker voor. Overheidsgeld wordt misbruikt door criminelen, bijvoorbeeld bij zorgcriminaliteit. Jongeren raken steeds vaker verwikkeld in de criminaliteit en vastgoedhandelaren of uitbaters van vakantieparken verdienen veel geld met illegale constructies of witwassen.

Jeugd

De georganiseerde criminaliteit groeit en daarmee het aantal jongeren dat hiermee in aanraking komt. Ook in Gelderland wordt steeds meer jeugd geronseld voor (drugs)criminaliteit, soms zelfs al op de basisschool. Hoe kunnen we jongeren behoeden voor een leven in de criminaliteit? En hoe helpen we ze weer uit deze situatie?

Drugs

Nederland speelt een grote rol in de internationale drugshandel. Daarbij gaat het niet alleen om het gebruik en de handel, maar ook om de productie. Hoe worden risicogebieden in de gaten gehouden? Weten inwoners wat ze moeten doen als ze iets verdacht zien? Wie ruimt het op en wie betaalt vervolgens de rekening?

Zorg

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Er gaan miljarden om in de zorg. Helaas is de zorgsector ook een magneet voor mensen met slechte bedoelingen. Hoe kunnen gemeenten dit tegengaan en wat kan jij als raadslid doen?

Vakantieparken

Er zijn meer dan 700 vakantieparken in Gelderland. Veel Nederlanders recreëren daar met hun families, maar er gebeurt veel meer. Door beperkt toezicht worden ze soms een vrijplaats voor criminelen. Illegale bewoning, drugsteelt, uitbuiting van arbeidsmigranten: hoe pak je deze excessen aan? Wat zijn de dilemma’s waar je tegenaan loopt?

Vastgoed

Vastgoedcriminaliteit komt overal voor. Elke crimineel heeft namelijk een pand nodig, bijvoorbeeld voor prostitutie, productie van drugs of witwassen. Hoe kun je hier als gemeente zicht op krijgen? Hoe weet je dat de investeerder die huizen wil bouwen te vertrouwen is? Waar moet je op letten en hoe zet je instrumenten als de Wet Bibob in?

Beïnvloeding

Politieke ambtsdragers hebben steeds vaker te maken met agressie, geweld of beïnvloeding. Als gemeentepoliticus kan iedereen je benaderen om zijn of haar standpunten of belangen onder de aandacht te brengen. Dat is waar de lokale democratie baat bij heeft. Maar wat als de bedoelingen niet zuiver zijn en je onder druk gezet wordt?

Bonus: Palermo aan de Maas

De afpersingszaak rond fruithandel De Groot, cliëntelisme, doodsbedreigingen en de Mocromaffia op een camping. Je vraagt je haast af wat Henny van Kooten niet heeft meegemaakt als oud-burgemeester in Maasdriel?