Module 7:
De laatste loodjes
Een waardige afsluiter en tips voor na de verkiezingen
Als de finishlijn van de verkiezingen dan eindelijk in zicht is, begint het eigenlijk pas. Om hier te komen heb je echter al een hele route afgelegd. Je hebt bepaald waar jouw politieke partij voor staat, de kandidatenlijst samengesteld, de campagne voorbereid, een verkiezingsprogramma gemaakt de kandidaat-raadsleden voorbereid op hun deelname aan de raad en natuurlijk campagne gevoerd. Nu is het bijna zover: de daadwerkelijke verkiezingen staan voor de deur. In deze laatste module vind je nog een paar last-minute campagnetips, maar ook waardevolle tips voor na de verkiezingen.
Last minute campagnetips
Een deel van de kiesgerechtigden beslist pas in het stemhokje waar ze op stemmen. Het heeft dus zeker zin om nog steeds campagne te voeren. Maar, hou er dan wel rekening mee dat campagnevoeren in het verkiezingsbureau absoluut niet mag. Het stemproces moet ongestoord en zonder beïnvloeding plaatsvinden. Buiten het stembureau campagne voeren is niet verboden, maar de kiesraad adviseert gemeentes om campagnes in de omgeving van stembureaus toch te ontmoedigen. Zo zijn er nog wel wat dingen om rekening mee te houden, maar ook tips om op het laatste moment nog twijfelende kiezers mee over de streep te trekken:
De Gelderland Academie Podcast over akkoorden
We gaan er natuurlijk vanuit dat je een positieve verkiezingsuitslag te wachten staat. Direct na de verkiezingen komen er weer compleet nieuwe uitdagingen op je af. Na de verkiezingen vorm je een college en maak je een inhoudelijke agenda. Maar hoe doe je dat? In een serie podcasts van drie afleveringen gaan we met Lianne van Kalken in op de verschillende akkoorden. Lianne is staatsrechtgeleerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en raadslid voor GroenLinks in de gemeente Vlaardingen. Ze doet onderzoek naar het raadsakkoord, maar weet ook veel over coalitieakkoorden en burgerakkoorden.
Handige modules van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Net als in de voorgaande modules, hebben we ook deze keer een aantal handige modules geselecteerd, die je kunnen helpen in de fase die vlak na de verkiezingen aanbreekt. Bekijk ze op je gemak en doe je voordeel met deze tips voor na de verkiezingen.
De informateur
Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. De eerste taken zijn het vormen van een college en het maken van een programma dat het college de komende raadsperiode gaat uitvoeren. Steeds meer gemeenten maken bij de collegeonderhandelingen gebruik van een (externe) informateur. Waarom zou je daarvoor kiezen, wat is de exacte rol van de informateur en hoe bereid je je daar als lokale partij op voor?
Coalitieonderhandelingen
Direct na de verkiezingen starten de coalitieonderhandelingen. De coalitie- en/of collegeonderhandelingen bestaan uit twee delen: het informatie- en het formatieproces. Deze module laat stapsgewijs zien hoe coalitieonderhandelingen doorgaans in grote lijnen verlopen en hoe je je daar met je partij zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.
Integriteit en weerbaarheid
Als je vlak na de verkiezingen beëdigd bent als raadslid of benoemd als wethouder, dan komt er veel op je af. Je zult ook vaak benaderd worden door inwoners, ondernemers en organisaties die je vragen om hun belangen en meningen in te brengen in de raad. Daarbij is het belangrijk dat je integer handelt. Hoe je eerlijk, oprecht en niet omkoopbaar handelt, en bijdraagt aan een weerbare democratie, kun je lezen in deze module.
Introductie in het raadswerk
Wellicht begint er voor jou een eerste raadstermijn na de verkiezingen. Ben je benieuwd naar wat er op je af komt? Wat is je rol en je taak in de gemeente? Welke instrumenten heb je tot je beschikking? Wat zijn belangrijke zaken die je gaat tegenkomen in vier jaar raadslidmaatschap? Met deze video, opgenomen tijdens een online bijeenkomst op 2 februari 2022, krijg je een eerlijke blik op het raadswerk en wat handige tips voor na de verkiezingen. Mocht je de bijeenkomst gemist hebben, dan kun je ‘m hier terugkijken.
Wat het raadswerk écht inhoudt
Op maandagavond 10 januari 2022 organiseerde de Gelderland Academie samen met de griffies van de regio Gelderland-Midden een webinar waar de vraag ‘wat houdt het raadswerk echt in?’ centraal stond. Onder leiding van griffier Patrick Peters (gemeente Lingewaard) gaf John Bijl (Periklesinstituut) meer inzicht in hoe een gemeente precies werkt, wat de taak van de raad en een raadslid is in de gemeentelijke organisatie en hoe je daar zelf vorm aan kan geven. Ook vertelden ervaren raadsleden Léon Dekkers (D66 Lingewaard) en Inge van Dijk (VVD Nijmegen) hoe zij hun raadslidmaatschap invulling hebben gegeven en gaven ze handige tips.
De permanente campagne
Als de huidige verkiezingscampagne voorbij is, wil dat uiteraard niet zeggen dat je op je lauweren kan rusten. In de training ‘Permanente campagne’ van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen ga je aan de slag met de zichtbaarheid van je partij en met het verstevigen van het contact met de kiezers. Niet alleen in de weken voorafgaand aan de verkiezingen, maar elk jaar en elke maand.
Wethouderspool voor lokale partijen
Het kan voorkomen dat een lokale partij een wethouder zoekt, maar deze niet in de eigen gelederen kan vinden. In dat geval kunnen zij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen benaderen voor advies en mogelijke kandidaten. Wil je meer weten over hoe dat werkt, of je aanmelden voor de pool, dan kan dat op de website.