Module 6:

Campagne voeren

De boer op!

Nu je bepaald hebt waar jouw politieke partij voor staat, de kandidatenlijst hebt samengesteld, de campagne hebt voorbereid, een verkiezingsprogramma hebt gemaakt en de kandidaat-raadsleden hebt voorbereid op hun deelname aan de raad, is het moment daar: je gaat campagne voeren! Je kunt natuurlijk foldertjes uitdelen bij de lokale supermarkt, of met een zeepkist door het winkelcentrum trekken, maar er zijn ontzettend veel leuke voorbeelden van hoe het ook anders kan. Wij hebben er ter inspiratie een heleboel voor je verzameld; van de leukste verkiezingsposters tot de meest opvallende campagnefilmpjes.

Studentenhuis van bierkratjes

Een goed voorbeeld van een ludieke campagne is die van lokale politieke partij STIP voor de verkiezingen in 2018.  Met een studentenhuis van bierkratjes besteedde de partij aandacht aan het woningtekort voor starters en studenten.

Bron: Algemeen Dagblad

De beste verkiezingsposter

Ook in 2022 konden lezers van VNG Magazine hun stem uitbrengen voor de beste verkiezingsposter. Uit alle inzendingen en uiteindelijk vijf finalisten kwam de verkiezingsposter van de ChristenUnie Rotterdam als winnaar uit de bus. De jury prees het winnende affiche onder meer vanwege de herkenbaarheid van de poster. In het volledige artikel lees je het verdere jurycommentaar en hoe de Christen Unie tot dit ontwerp gekomen is.

Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Zaaizakjes zoeken

Lokale politieke partij PRO Oisterwijk wil de gemeente groener en mooier maken. Daarom hingen zij in alle kernen tasjes met daarin zaaizakjes vol biologisch bloemenzaad op. Het idee was dat voorbijgangers een paar zakjes mee konden nemen om in het voorjaar in de eigen tuin te kunnen zaaien, om de biodiversiteit te vergroten.

Bron: PRO Oisterwijk

Een foto van een zaaizakje. Het is geel, met bovenaan het woord 'zaaizakje' en een plaatje van een bij. Daaronder het logo van PRO. Daaronder de url www.pro-oisterwijk.nl en de tekst "Samen maken wij onze gemeente gezond en groen.". Onderaan een grafische representatie van hoe te zaaien.

Een voorbereid mens telt voor twee

Als het goed is heb je een campagnestrategie en een campagneplan. Je weet wie je wil bereiken omdat je een analyse van je doelgroepen hebt gemaakt. Ben je nog niet zover? In module 3 vind je alle informatie over die je nodig hebt. Bedenk daarnaast dat politieke debatten en kiezerscontact deel uitmaken van de campagne. Hoe je je daarop goed kan voorbereiden lees je op deze pagina van de website van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.

Hulp van de Stemhulp

Veel gemeenten kopen een stemhulp in om hun inwoners te informeren over de standpunten van de politieke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Voor jouw partij is de stemhulp een ideaal middel om de kiezer goed te informeren over jullie standpunten en plannen. Op die manier kan hij of zij een weloverwogen keuze maken. Hoe je dat het beste kan doen lees je in de module ‘Stemhulpen’ van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.

Goede (en minder goede) voorbeelden