Raadsleden voorbereiden in de praktijk
Kandidaten voorbereiden op de toekomstige praktijk – vaak in een nieuwe, professionele omgeving met geheel eigen methoden en regels – is niet alleen een essentieel onderdeel van deelname aan de raad; ook binnen de verkiezingscampagne speelt het een rol van betekenis. Zowel tijdens de verkiezingen als erna, wil je dat alle betrokkenen goed in het zadel zitten. In het onderstaande interview vertelt een ervaringsdeskundige over de voorbereiding op het raadswerk.
Dewy Leal
Wethouder (gemeente Emmen)
“Ik ben Dewy Leal, van 2018 tot 2022 gemeenteraadslid voor Wakker Emmen en vanaf 2022 wethouder in de gemeente Emmen.”

Wat moeten kandidaat-raadsleden volgens jou weten en kunnen om mee te doen?
Het is goed om van tevoren een beetje te weten wat je kan verwachten van het raadswerk. Je kunt dan een goede inschatting maken of dit werk bij jou als persoon past, maar ook of het werk past in je dagelijkse leven. Verder vind ik het belangrijk dat je in het openbaar je zegje durft en kan doen en je moet goed kunnen luisteren.
Wat doet jouw partij ter voorbereiding van de kandidaat-raadsleden en wanneer begin je daarmee?
Bij Wakker Emmen zijn we vorig jaar november gestart met het werven van nieuwe leden. We plaatsten een advertentie op Facebook en in een huis-aan-huiskrant. Hierop ontvingen we een aantal reacties en we zijn met iedereen in gesprek gegaan. Naar aanleiding van deze gesprekken hebben we een groep samengesteld die sinds januari als schaduwfractie fungeert. Zo nemen we de kandidaten al vroeg mee in de cyclus van het raadswerk en krijgen zij een goed beeld van wat het raadswerk inhoudt. Daarnaast krijgen wij ook meteen een goed beeld van de kandidaat.
Stelling:
“Na de verkiezingen kunnen mijn kandidaten direct zelfstandig aan de slag als raadslid.”
Oneens. Als nieuw raadslid komt er veel op je af. Je mailbox stroomt vol met e-mails, je krijgt uitnodigingen voor bijeenkomsten en gaat op werkbezoek. Daarin is begeleiding nodig. Indien dit niet goed wordt begeleid, loop je het risico dat een beginnend raadslid ‘door de bomen het bos niet meer ziet’.
Welke eigenschappen heeft een goed raadslid nodig en hoe selecteren jullie daarop?
We vinden het belangrijk dat onze kandidaten enthousiast zijn en tijd en energie willen steken in het raadswerk. Daarnaast moet iemand concessies kunnen doen in het belang van de partij en communicatief vaardig zijn. Door in gesprek te gaan met de kandidaat en vragen te stellen, krijgen we hier een goed beeld van. Daarnaast helpt het om de kandidaten te volgen in de schaduwfractie waardoor we nog een completer beeld van iemand krijgen.
Stelling:
“Raadsleden zijn pas na een paar jaar echt ingewerkt.”
Na een jaar heeft een nieuw raadslid in ieder geval een groot gedeelte van de cyclus meegedraaid.Mijn ervaring is inderdaad dat het wel even duurt voordat ik wist hoe de raadscyclus werkt, wat het zijn van raadslid inhoudt en wat het van je vraagt. Dit kan uiteraard persoonsafhankelijk zijn hoe iemand dit ervaart. Ik zou daarom geen stellig ‘ja’ of ‘nee’ op deze stelling kunnen antwoorden.
Hoe ondersteunen jullie (nieuwe) raadsleden tijdens hun eerste periode?
Ieder nieuw raadslid krijgt een maatje toegewezen waarbij hij of zij terecht kan om bijvoorbeeld mee te sparren, vragen aan te stellen of om hulp te vragen bij het voorbereiden van een commissiestuk. Ook wijzen we de kandidaten op relevante trainingen en de Kandidaten Academie van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen om zich persoonlijk te ontwikkelen. Daarvan kunnen wij als lokale politieke partij gebruik maken.
Stelling:
“Een kandidaat-raadslid mag pas op een verkiesbare plaats op de lijst als hij/zij eerst een jaar heeft meegedraaid in de partij.”
Hier ben ik het niet mee eens. Wanneer een kandidaat een goede vertegenwoordiging is voor de partij, mag hij/zij op een verkiesbare plek staan. Ongeacht zijn of haar ervaring. Kwaliteit van (kandidaat-)raadsleden heeft bij onze partij de hoogste prioriteit.
Wat doet de griffie in jouw gemeente om (nieuwe) raadsleden startklaar te maken?
De griffie in Emmen heeft voor nieuwe raadsleden een introductiebijeenkomst georganiseerd. Hierin bracht zij, vergezeld door de burgemeester, de belangrijkste basiszaken over. Daarnaast ontvangen alle raadsleden een informatietas met informatie die je als beginnend raadslid tot je kan nemen.
Stelling:
“Het klaarstomen van een nieuw raadslid is een taak van de griffie en als partij hoef je daar niets aan te doen.”
Dat is niet waar. Als partij heb je er ook belang bij dat een nieuw raadslid goed kan functioneren binnen het raadswerk. Daar heb je als partij ook een verantwoordelijkheid in.
Tot slot: wat is je beste tip voor andere partijen als het gaat om het klaarstomen van de kandidaat-raadsleden?
Het opzetten van een schaduwfractie bevalt ons erg goed en zou ik als tip willen meegeven aan andere partijen.